Select Page

BRAGA 2022 - INTERVJU Z MENTORJEM RICARDOM

Kako dolgo že sodelujete v programu Erasmus+?

Zadnja tri leta sodelujem v projektih Erasmus. Delam na poklicni šoli, ki redno pripravlja projekte Erasmus za svoje dijake in učitelje, mednarodni projekti pa so na naši šoli že nekaj časa realnost. Od leta 1989 šola razvija mednarodne projekte na področju formalnega in neformalnega izobraževanja. Šola in njeni deležniki pridobijo družbeno-kulturno razsežnost, več znanja ter boljše strokovno in šolsko delovanje. Evropski projekti se izvajajo v duhu šolskega evropskega kluba in vključujejo največje število ljudi iz šolske skupnosti, pri čemer prisegajo  na  notranje področje in so namenjeni tudi drugim subjektom in družinam. Kadar je mogoče, so skupni in vključujejo poleg šolske skupnosti tudi družine, diplomante, partnerje, javne in zasebne ustanove na nacionalni ali evropski ravni.

Kako se vam zdi delo z udeleženci programa?

Moje osebne izkušnje so zelo dobre. Sodelovanje v programu Erasmus+ mi je, skupaj z drugimi projektnimi partnerji, pomagalo pridobiti dragocene izkušnje na delovnem mestu, saj sem se udeležil številnih pripravništev v tujini. Kulturno razumevanje in jezikovno znanje, ki ga razvijete s sodelovanjem v teh projektih v drugi državi, vam lahko olajša razvijanje jezikovnega znanja.

Kateri kraj, ki ste ga obiskali s programom Erasmus+, vam je bil najbolj všeč?

Deventer. Majhno mesto na Nizozemskem. Lepo in prijetno hanzeatsko mesto v pokrajini Overijssel. Zgodovinsko mestno jedro in edinstvena rečna pokrajina sta vredna ogleda.

Kaj radi počnete v prostem času, ko ne predavate ali potujete?

Poleg tega, da se z otroki čim več časa igram in razvijam dejavnosti, ure in ure “uživam” glasbo. Sem ljubitelj  glasbe, zlasti jazza.

Če bi kdo prvič obiskal Portugalsko, katere kraje bi mu priporočili za obisk?

Poleg obiska mojega rojstnega mesta Braga se obvezno odpravite na križarjenje po reki Douro in uživajte v eni najlepših pokrajin na svetu, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Imate kakšno zanimivo zgodbo, ki se je zgodila na enem od potovanj?

Običajno se najbolj zanimive zgodbe dogajajo na letališčih, med postanki med leti in hitenjem, ki ga moramo opraviti, da bi ujeli letalo. Nič zelo zanimivega. Na srečo mi je šlo pri sodelovanju v projektih dobro od rok.

Zakaj bi nekomu priporočili sodelovanje v programu Erasmus+?

Strokovnjaki za človeške vire menijo, da so večkulturne izkušnje veliko bogastvo, ki pomaga pri iskanju sanjske službe. Kandidata z izkušnjami, pridobljenimi med pripravništvom v tujini, zaposlovalci zaznavajo kot aktivno, odločno in samostojno osebo, ki je pripravljena sprejeti izzive ter pokazati prilagodljivost in pripravljenost na nove situacije v zahtevnih okoliščinah.

Opravljanje prakse v tujini po diplomi je najučinkovitejši most med koncem študentskega življenja in resničnim vstopom v odraslost ter naložba v prihodnjo kariero. Praksa v tujini vam bo pomagala v praksi uporabiti in nadalje razviti vse prednosti, ki ste jih že pridobili med študijem, ter prepoznati spretnosti, ki jih je treba izboljšati. Študentska izmenjava v okviru programa Erasmus+ je predvsem najlažji in najcenejši način, kako med študijem živeti v tujini, preizkusiti svoje moči na mednarodnem trgu dela. 

Živa Štimulak, ekonomska gimnazija

Dostopnost