Select Page

Projekt Krokus je irska iniciativa, ki vključuje več evropskih držav. Cilj projekta je postopna vključitev vseh držav članic EU in drugih držav v projekt.

Irska organizacija za izobraževanje o holokavstu, Holocaust Education Trust Ireland (HETI), nudi čebulice rumenega žafrana za sajenje v jeseni, in sicer v spomin na milijon in pol judovskih otrok, ki so umrli med holokavstom, in v spomin tisočim drugih otrok, ki so prav tako bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Rumene cvetlice spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje pod nacističnim režimom prisiljeni nositi. Žafrani cvetijo ob koncu januarja in v začetku februarja, torej v času mednarodnega dneva spomina na holokavst (27. januar).

Projektu so se v letošnjem šolskem letu pridružili tudi dijaki 3. a in v sredo, 26. oktobra, posadili čebulice žafrana. Žrtev holokavstva pa se bomo z aktivnostmi na šoli spomnili tudi 27. januarja ob že omenjenem mednarodnem dnevu spomina na holokavst in 26. aprila, ko so se leta 1944 začele najbolj množične deportacije Judov iz Prekmurja.

Janja A. Vratarič, mentorica


Dostopnost