Select Page

Danes se na Škotskem prične podnebni tek Čas se iz TEKa, in sicer štafeta krene iz Glasgowa na Škotskem. Njen končni cilj pa je Sharm El Sheik v Egiptu, kjer bo potekala podnebna konferenca COP27.

Čez Slovenijo bo štafeta potekala 19.10.2022, ki jo bomo simbolno obeležili tudi na Ekonomski šoli, ko boste posamezni oddelki s kreativno trajnostno izdelano štafeto iz odpadkov (katero boste do takrat z razredniki izdelali pri razredni uri) podprli najdaljši podnebni tek na svetu, ki opozarja na potrebo po spremembah v odnosu do okolja z namenom ublažitve in zmanjšanja podnebnih sprememb. Podnebni tek bo potekal v času od 30. septembra vse do 6. novembra. Štafetna palica bo tako v 38 dneh prepotovala 18 držav in s tem pretekla 7.767 km.

Na kaj želimo ta dan opozoriti s podnebnim tekom:

  • da imajo naša dejanja vpliv na naravo in svet okoli nas
  • da naša dejanja lahko povzročajo ali blažijo podnebne spremembe
  • da je biotska pestrost odvisna od podnebja in da številne živalske vrste že izumirajo
  • da moramo vsakodnevno opazovati okolje in spremembe v njem ter se nanje primerno in pravočasno odzivati
  • da se za spremembe čas izteka

Z namenom večjega zavedanja pomena spreminjanja samega sebe in samega odnosa do okolja bomo na tematiko podnebnih sprememb, zmanjševanje ogljičnega odtisa in biotske raznovrstnosti  po koncu našega podnebnega teka 19.10.2022 izvedli tematske delavnice in aktivnosti pri Expanu, v katerih boste sodelovali vsi dijaki.

Podrobnejše informacije boste prejeli na spletni strani šole nekaj dni pred samo izvedbo podnebnega teka.

Z roko v roki do ohranjanja biotske pestrosti!

 Vodja projekta
mag. Evelina Katalinić

Dostopnost